Кафедра політології і Центр політичних досліджень у рамках “Програми Еразмус+” розпочинають реалізацію модуля Жана Моне “Політичні інститути та системи в Європі: порівняння і досвід для України”

01.09.2023 | 08:49

Проєкт/модуль “Політичні інститути та системи в Європі: порівняння та досвід для України” (№ 101126702) підготовлений та впродовж трьох років реалізовуватиметься на кафедрі політології Львівського національного університету імені Івана Франка за підтримки Європейського Союзу у рамках “Програми Еразмус+” за напрямом “Жан Моне для вищої освіти”. Координатор проєкту – доктор політичний наук, професор кафедри політології Віталій Литвин.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

 

Модуль Жана Моне “Політичні інститути та системи в Європі: порівняння та досвід для України” має на меті вивчити та порівняти знання про основні (національні, наднаціональні та субнаціональні) політичні інститути і системи в європейських країнах/ЄС, а також підвищити обізнаність про них серед студентів, викладачів, професіоналів, політиків, державних службовців, ЗМІ та громадянського суспільства в Україні. Це особливо актуально після отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС, оскільки завдяки досвіду країн Західної та Центрально-Східної Європи це може сприяти прогресу України в європейській інтеграції та подальшій демократизації. Крім того, це важливо практично, оскільки політичні інститути і системи “мають значення”, а отже їхній вибір веде до різних ефектів, видимих у порівнянні. Кафедра політології та загалом Львівський університет визнають важливість і розмаїття європейських політичних інститутів та систем, а тому зобов’язані здобувати нові знання в цьому напрямі та поширювати їх серед студентів й інших зацікавлених сторін, зокрема з метою практичного впровадження в Україні.

Забезпечення вивчення та порівняння європейських політичних інститутів і систем за цільовими групами в основному відбуватиметься шляхом розробки, розвитку та модифікації двох навчальних курсів (відповідно, про політичні інститути та системи у різних частинах Європи/ЄС), які розпочинаються з 1 вересня 2023 р. Перший щорічний курс – “Порівняльна політологія: політичні інститути та системи країн Західної Європи” (лектор – доктор політичних наук, професор Анатолій Романюк) – підготовлено та буде імплементовано серед студентів-бакалаврів відділення політології четвертого року навчання. Своєю чергою, другий щорічний курс – “Порівняльний аналіз політичних інститутів і систем країн Центрально-Східної Європи” (лектор – доктор політичних наук, професор Віталій Литвин) – організований для студентів-магістрів відділення політології першого року навчання.

Також увагу у рамках проєкту буде приділено багатоцільовій платформі для досліджень, дебатів та взаємодії між науковцями, студентами, владою і громадським сектором, зокрема через щорічні конференції, семінари, зустрічі, конкурси, публікації, діяльність студентського товариства тощо, організовані на базі кафедри політології Львівського національного університету імені Івана Франка та за підтримки Центру політичних досліджень у м. Львів. Зокрема, вже на листопад 2023 р. заплановане проведення восьмої міжнародній наукової конференції кафедри політології “Політичні партії і вибори: українські та світові практики” – цьогоріч за тематикою “Інституційні, партійні та виборчі чинники політичного процесу в Україні й інших країнах Європи в умовах війни і невизначеності: національний, наднаціональний і субнаціональний рівні”. Вся відповідна інформація про проєкт і його активності буде висвітлюватись на відповідних інтернет-ресурсах та популяризуватись серед цільових груп.