16 квітня відбулися щорічні бесіди випускників-політологів на тему «Політичні інститути та системи важливі»

20.04.2024 | 18:08

👋 Уже звичною для нас стала традиція щовесни збирати випускників-політологів та молодих здобувачів освіти за одним столом із науковцями-теоретиками та практиками, зокрема для проведення стратегічно-орієнтованих бесід. Цього разу ми зустрілися зі всіма зацікавленими 16-го квітня у рамках Бесід випускників “Політичні інститути та системи важливі” на Катедрі політології за участі представників студентського товариства “Поліс” і громадської організації “Центр політичних досліджень. Львів” тощо.

🎯 Адженда зустрічі була поділена на два тематичні блоки: 

  • 📢 Акцентом першого блоку стало обговорення навчальних курсів “Порівняльна політологія: політичні інститути та системи країн Західної Європи” (студенти-бакалаври спеціальності “Політологія”) та “Порівняльний аналіз політичних інститутів і систем країн Центрально-Східної Європи” (студенти-магістри спеціальності “Політологія”). Ці курси реалізовуються в межах Модуля Жана Моне “Політичні інститути та системи в Європі: порівняння і досвід для України” та дозволяють студентам вивчати, досліджувати і порівнювати окремо кожен із інститутів влади в країнах Європи та Європейському Союзі, розглядати успішні практики та недоліки різних політичних систем, інститутів і процесів та різних моделей взаємодії у трикутнику “глава державиурядпарламент” тощо. Таке обговорення мало на меті забезпечити ефективну комунікацію між здобувачами освіти та викладачами, що дозволить у майбутньому покращити дисципліни, враховуючи побажання та рекомендації студентів.
  • 🌍 Важливим для другого блоку став дискусійний процес між усіма присутніми, що стосувався розгляду варіантів і перспектив подальшого розвитку політичної системи та політичних інститутів в Україні, зокрема із врахуванням позитивного або критичного досвіду різних країн Західної і Центрально-Східної Європи, що вже є членами Європейського Союзу. Така спільна робота надзвичайно важлива як в освітньому прцоесі, так і світоглядно, оскільки відбувається на тлі євроінтеграційного поступу України та усвідомлення потреб подальшої демократизації і реформування політичних інститутів нашої держави. Під час дискусійного блоку розгорілась палка і цікава дискусія, адже думки учасників значною мірою розділились з приводу бачення майбутнього політичної системи України.

📚 За результатами бесід випускників будуть напрацьовані рекомендації з приводу подальшого вдосконалення академічних курсів Модуля Жана Моне “Політичні інститути та системи в Європі: порівняння і досвід для України”.

Дякуємо всім присутнім за активну роботу та виявлену зацікавленість!

Захід організовано кафедрою політології, Центром політичних досліджень і студентським товариством “Поліс” за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках “Програми Еразмус+” за напрямом “Жан Моне для вищої освіти” (модуль “Політичні інститути та системи в Європі: порівняння і досвід для України”, № 101126702).

Фінансується Європейським Союзом. Однак висловлені погляди та думки належать лише автору(ам) і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу чи Європейського виконавчого агентства з питань культури та освіти. Ні Європейський Союз, ні грантодавець не можуть нести за них відповідальність.