26 квітня відбувся воркшоп кафедри політології “Маніпульовність систем голосування: математичні аспекти політичного аналізу”

28.04.2023 | 21:55

У ході воркшопу з математичного погляду та завдячуючи математичному інструментарію було розглянуто питання і проблеми маніпульовності систем голосування. Властивість маніпульовності системи голосування означає, що учасник голосування може одержати вигоду від повідомлення своїх неправильних преференцій. Більш загально ця властивість формулюється для функцій соціального вибору. Теорема Ґіббарда-Сатертвейта стверджує, що при числі альтернатив, не менше 3, єдиною неманіпульовною функцією соціального вибору є диктатура. Існує також ймовірнісна версія такої теореми. У воркшопі, крім цих математичних аспектів, було розглянуто приклади маніпульовності з реальних електоральних практик.

Про це часникам воркшопу допоміг дізнатись наш лектор — професор кафедри алгебри, топології та основ математики, заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Зарічний. Воркшоп відбувся 26 квітня 2023 р. і був організований дистанційно. Участь у воркшопі взяли персонал, студенти й аспіранти відділення політології та інших університетів.

Захід було проведено в рамках серії теоретичних і практичних воркшопів кафедри політології “Кількісні, математичні та статистичні інструменти в політичній науці та практиці”. Цикл воркшопів організовано за підтримки Центру урядування та культури в Європі (Center for Governance and Culture in Europe) Університету Санкт-Галлена (University of St. Gallen) у Швейцарії.