Запрошуємо до чергового воркшопу кафедри політології “Маніпульовність систем голосування: математичні аспекти політичного аналізу”

19.04.2023 | 13:27

Воркшоп на тему “Маніпульовність систем голосування: математичні аспекти політичного аналізу / Manipulability of voting systems: mathematical aspects of political analysisвідбудеться 26 квітня 2023 р., проводитиметься дистанційно і розпочнеться в 13 год. 30 хв. До участі у воркшопі запрошуємо персонал, студентів й аспірантів відділення політології та всіх інших, кому цікава тематика.

У ході воркшопу з математичного погляду та завдячуючи математичному інструментарію буде розглянуто питання і проблеми маніпульовності систем голосування. Властивість маніпульовності системи голосування означає, що учасник голосування може одержати вигоду від повідомлення своїх неправильних преференцій. Більш загально ця властивість формулюється для функцій соціального вибору. Теорема Ґіббарда-Сатертвейта стверджує, що при числі альтернатив, не менше 3, єдиною неманіпульовною функцією соціального вибору є диктатура. Існує також ймовірнісна версія такої теореми. У воркшопі, крім цих математичних аспектів, будуть розглянуті приклади маніпульовності з реальних електоральних практик.

Проводитиме воркшоп професор кафедри алгебри, топології та основ математики, заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Зарічний.

Доєднатись до воркшопу можна буде за посиланням (для Zoom) (Meeting ID: 865 6544 8018; Passcode: 2gZsKD).

Захід буде проведено в рамках серії теоретичних і практичних воркшопів кафедри політології “Кількісні, математичні та статистичні інструменти в політичній науці та практиці”. Цикл воркшопів організовано за підтримки Центру урядування та культури в Європі (Center for Governance and Culture in Europe) Університету Санкт-Галлена (University of St. Gallen) у Швейцарії.