Кафедра політології спільно з Центром політичних досліджень й іншими університетами-партнерами з країн Вишеградської групи реалізовують проєкт у рамках “Гранту Вишеград+”

06.10.2023 | 09:10

Проєкт “Інновації у політичній практиці та науці Вишеградської четвірки й України: довоєнний, воєнний та євроінтеграційний контексти” (“Innovations in V4 and Ukrainian Political Practice and Science: Pre-War, Wartime and the EU Contexts”) у рамках “Гранту Вишеград+” (№ 22230095) від Міжнародного Вишеградського Фонду фокусується на залученні та поширенні академічного, політичного й інституційного досвіду, тенденцій та інновацій країн Вишеградської четвірки/ЄС у розвитку політичної науки і практики в Україні, а також розкритті довоєнних і воєнних політичних практик й досвіду України для інших країн Європи. Це заплановано через організацію та проведення відповідних публічних заходів і зустрічей.

Титульною подією проєкту буде організація та проведення Першого міжнародного форуму політологів в Україні (у м. Львів), в ході якого (у рамках презентацій, дискусійних панелей, воркшопів і круглих столів) розглядатимуться питання: інновацій у політології; порядку денного, умов, особливостей та результатів інтеграції в ЄС; тенденцій реальної політики, управління й інституційного дизайну в країнах ЄС; національної та регіональної безпеки в умовах війни. Тлом проєкту і Форуму безумовно виступатиме повномасштабна російсько-українська війна і надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС у 2022 році.

Результати проєкту сприятимуть розвитку освіти і спроможності, зміцненню й активізації професійних мереж навчальних закладів, підтримці мобільності політичних дослідників, викладачів і практиків для обміну передовим досвідом між країнами Європи, Вишеградської групи й Україною тощо. Це покращить інструменти для модернізації і демократизації України на її шляху до ЄС.

Проєкт фінансується урядами Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини через Вишеградські гранти Міжнародного Вишеградського Фонду. Місією Фонду є просування ідей сталого регіонального співробітництва у Центральній Європі.

Організатором проєкту виступає Центр політичних досліджень. Своєю чергою, партнерами проєкту виступають:

Команда проєкту від кафедри включає професора Литвина В.С. (координатора) і професора Романюка А.С.

Більше інформації можна знайти на офіційній веб-сторінці проєкту на сайті Центру політичних досліджень.