Запрошуємо відвідати ПРЕС-РЕЛІЗ ПРЕЗЕНТАЦІЇ АРТ-БУКУ #ПОЛІССЯ_ЯК_ВСЕСВІТ ІРИНИ БАКОВЕЦЬКОЇ-РАЧКОВСЬКОЇ

22.03.2023 | 19:31
Шановні Друзі!
Запрошуємо Вас 1 квітня 2023 року о 13 год в аудиторію 301 філософського факультету Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Університетська, 1) на ПРЕС-РЕЛІЗ ПРЕЗЕНТАЦІЇ АРТ-БУКУ #ПОЛІССЯ_ЯК_ВСЕСВІТ ІРИНИ БАКОВЕЦЬКОЇ-РАЧКОВСЬКОЇ
Арт-бук #Полісся_як_Всесвіт» – нове унікальне та креативне видання Ірини Баковецької-Рачковської, української письменниці, дослідниці, менеджерки культури, директорки Рівненського обласного центру народної творчості, яке побачило світ у видавництві «Саміт-книга». Книга поєднує в собі літературний доробок письменниці – вірші, які авторка виконує у характерній для тематики видання манері – тексти зі вставками-голосіннями, проспівуванням окремих рядків фольклорним солоспівом, а також світлини «родзинок» Рівненського Полісся з QR-код для переходу на повну інформацію про зображені на цих фото регіональних елементів нематеріальної культурної спадщини.
Видання є своєрідною енциклопедією краси та містичності Рівненського Полісся, а також – візитною карткою творчості авторки, яка оспівує культурну велич свого краю. Авторка присвячує свою творчість сакральності, таємничості, духовній цнотливості та різнобарвності культурного спадку свого етнічного культурного пласту. Тексти віршів, які наповнені глибокими містичними художніми образами, голосом предків та оспівуванням традицій та цінностей свого етнічного світогляду звучатимуть в контексті авторського літературного перформансу «етно-вірші» – читання із поліським солоспівом. В рамках презентації артбуку письменницею буде проведено візуалізований лекторіум про представлені у виданні “родзинок” нематеріальної культурної спадщини поліщуків – тисячолітній обряд Водіння куста, який “живе” та проводиться на Трійцю і сьогодні; мацик, як основний елемент культури харчування на Рівненському Поліссі; серпанкове полотно, що є символом та особливістю ткацької традиції даного регіону; традиції обробки та виготовлення прикрас та ікон з бурштину тощо.
Під час презентації відбудеться представлення наживо окремих «родзинок» Рівненського Полісся. Діятиме тематична фотозона для фото з авторкою, а також можна буде придбати книгу з автографом письменниці.