Відбулася онлайн-зустріч магістрантів-політологів з експертом з виборчого права Юрієм Танасійчуком

22.10.2021 | 09:30

21 жовтня 2021 року у межах курсу “Технологія виборчої кампанії” який читається для магістрантів-політологів 1-го року навчання (викладач – професор, д. політ. н. Романюк А.С.) відбулася онлайн-зустріч з експертом з виборчого права, одним із найфаховіших електоральних юристів, представником МАГ “Цифра” Юрієм Танасійчуком.

Пан Юрій, маючи значний практичний досвід аналізу юридичної складової виборчого процесу, докладно розповів студентам про еволюцію правового забезпечення українських виборів у контексті світових практик. Також він поділився враженнями від особливостей юридичного супроводу виборів у різних країнах, виходячи з власного досвіду спостереження за їх перебігом.

Окрім того, експерт МАГ “Цифра” озвучив свої міркування щодо напрямків і способів вдосконалення правового регулювання виборчого процесу в Україні, порефлексував про можливості і небезпеки “діджиталізації” виборів.

Опісля Юрій Танасійчук відповів на питання студентів, зокрема, щодо способів і інструментарію дистанційного голосування (поштою, електронним способом) в умовах пандемій та локдаунів, прокоментував колізії щодо термінів початку роботи місцевих рад до моменту обрання голови ради (такий інцидент, нагадаємо, мав місце у Львові після виборів 2020 року, сформулював дилему застосування норми зняття кандидатів/партій з реєстрації у разі порушень виборчого законодавства (і як убезпечити цю санкції від інструменту політичного переслідування), а також поділився іншими думками про правове регулювання виборів.