Урочиста академія з нагоди 25-річчя відновлення філософського факультету

07.10.2017 | 09:27

6 жовтня 2017 року в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась Урочиста академія, присвячена 25-річчю відновлення філософського факультету.

З вітальним словом до учасників святкового засідання звернулася декан філософського факультету Людмила Рижак, яка, розповівши про історію і сучасність факультету, акцентувала увагу на численних наукових здобутках його працівників і студентів. Декан наголосила, що зараз на філософському факультеті функціонують шість випускових кафедр, на яких здійснюють підготовку високоосвічених фахівців з філософії, культурології, політології та психології. На факультеті працює 17 професорів, докторів наук і понад 70 доцентів, кандидатів наук.

«Колектив нашого факультету зустрічає свій ювілей вагомими здобутками у науковій, педагогічній та культурно-просвітницькій роботі. Гордість факультету – наші студенти і випускники. Зараз на факультеті навчаються близько 1000 студентів, які разом із викладачами творять його неповторну історію», – зазначила Людмила Віталіїна, розповівши про численні досягнення науковців і студентів факультету.

Окрему увагу декан акцентувала на досягненнях кожної з кафедр, які претендують на те, щоб вважатися окремими науковими школами і розповіла про загальнонаціональну і міжнародну співпрацю вчених факультету. Також Людмила Рижак відзначила, що за результатами наукової роботи у 2016 році філософський факультет посів перше місце в Університеті серед гуманітарних факультетів.

Ректор Університету, професор Володимир Мельник наголосив, що ювілей відновлення філософського факультету є подією загальноуніверситетського масштабу, яка має велике значення для Львова й України.

«Філософський факультет – це передусім критичне мислення і повага до гідності людини, повага до цінностей, які складають сутність демократичного суспільства, а тому у час радянської тоталітарної системи факультет просто не міг функціонувати», – наголосив Володимир Мельник, зазначивши, що відновлення філософського факультету стало можливим тільки після здобуття Україною незалежності з ініціативи тодішнього Ректора Івана Вакарчука.

Також Володимир Петрович сказав, що відновити факультет вдалося тільки завдяки подвижницькій праці науковців, які на той час працювали в Університеті.

«Зараз філософський факультет – це якісна освіта і вагомі здобутки у науковій роботі, але фактом є те, що працівники і студенти факультету також завжди були там, де вирішувалася доля Університету й України – це і Помаранчева революція, і Революція Гідності, і багато інших значимих для нашої держави подій, у яких взяли участь представники факультету», – наголосив Володимир Петрович.

Національні принципи, на переконання Ректора, є основою буття людини, яка прагне через свою працю відтворити атмосферу українства.

«Для нашого університетського середовища відчуття відповідальності за долю України є визначальним. Як і розуміння, що тільки від нас залежить наше майбутнє, а основою державотворчих процесів є передовсім національний інтерес», – наголосив Володимир Петрович, зазначивши, що динаміка розвитку й атмосфера, яка панує на факультеті, вселяє впевненість в успішному майбутньому філософської науки у Львівському університеті.

Від імені депутатського корпусу Львівської обласної ради колектив факультету привітав голова Облради Олександр Ганущин, який побажав працівникам і студентам «робити життя цікавим, бути наполегливими і осягати мудрість щодня».

Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що філософський факультет є осередком мудрості і таланту.

«Коли йдеш на такий ювілей і говориш з такими серйозними людьми, складно сказати щось мудре, бо люди, які викладають на філософському факультеті – це люди дуже обдаровані, талановиті, мудрі, освічені. Бог дав їм особливий талант і особливі здібності. В сьогоднішньому світі ми не можемо передбачити, що нас чекає завтра. Змінюються ситуації в країнах, у містах, все робиться швидко. Світ стає швидшим, змінюється ментальність людей. Щоб у цьому всьому розібратись, думаю, треба час до часу зазирнути в мудрість, яку ми маємо від Арістотеля, Платона та інших філософів», – зазначив Андрій Садовий.

Директор Департаменту освіти і науки ЛОДА Любомира Мандзій зазначила, що на філософському факультеті завжди панує особлива атмосфера, а відтак побажала працівникам факультету її оберігати і продовжувати збагачувати Україну висококваліфікованими фахівцями.

Усі представники органів місцевої влади відзначили викладачів філософського факультету подяками та грамотами, які засвідчують їхній вагомий внесок у розвиток освітнього і наукового середовища України.

Від імені деканів Університету ювілярів привітав декан географічного факультету Володимир Біланюк.

До вітальних слів також долучилися голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Володимир Качмар, заступник директора Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України,  професор Анатолій Єрмоленко,  головний науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, професор Вадим Васютинський, завідувач кафедри філософії, професор Анатолій Карась, завідувач кафедри теорії та історії культури, професор Ольга Сінкевич, завідувач кафедри політології Анатолій Романюк, директор КЗ ЛОР «Львівська обласна академія наук учнівської молоді» Іванна Бородчук, перший проректор Університету Василь Височанський, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Університету Марія Зубрицька, а також випускники і студенти факультету.

http://www.lnu.edu.ua/urochysta-akademiya-z-nahody-25-richchya-vidnovlennya-filosofskoho-fakultetu/