30 жовтня відбудеться круглий стіл кафедри політології і Центру політичних досліджень на тему: «Що далі після «дня виборів»»?

26.10.2023 | 10:45

29 жовтня 2023 р. мали відбутися чергові вибори до Верховної Ради України. Однак в умовах повномасштабної війни, яку росія розпочала проти нашої держави 24 лютого 2022 року, та відповідно до норм Конституції України, парламентські вибори не проводили. Тим не менше, цей факт спричинив потужні дискусії як серед політиків, журналістів і громадян України, так і поза межами України. Сам факт, що вибори не відбулися, не лише не зняв проблему, однак й додав значну кількість додаткових проблем і запитань. Серед них:

  • чергові президентські вибори теж не будуть проведені в останній тиждень березня 2024 року?
  • чи може країна розглядатись демократичною, якщо вона не проводить вибори в умовах війни?
  • чи влада України, яка не пройшла планові перевибори навіть в умовах війни, залишається легітимною і її легітимність не зменшується?
  • коли треба проводити вибори, які не були проведені внаслідок війни?
  • які зміни необхідно запланувати відповідно до реалій після війні?

Звісно, питань є значно більше, всі вони є нериторичними, більшість з них здатні спровокувати значні політичні наслідки для українських громадян і самої України. Власне цим і зумовлюється доцільність проведення круглого столу й обговорення окреслених і пов’язаних питань у фаховому середовищі та з урахуванням досвіду демократичних країн Європи та світу.

 

Дата проведення круглого столу – 30 жовтня 2023 року. Початок – о 15.00.

Адреса: вул. Університетська, 1, Головний корпус Львівського національного університету імені Івана Франка, ауд. 220.

 

До участі у круглому столі запрошені:

Петро Стецюк – колишній член Конституційного Суду України, аналітик Центру імені О. Разумкова;

Тарас Стецьків – український політик, народний депутат України І-IV та VI скликань;

Віталій Литвин – професор кафедри політології Львівського національного університету імені Івана Франка, керівник наукових програм Центру політичних досліджень;

Тарас Радь – керівник проєктів у сфері виборів та місцевого самоврядування в Громадській мережі «ОПОРА Львів»;

Ростислав Коваль – голова Політради Української Галицької партії;

Олександра Чоловська – експертка у сфері виборів і виборчого права, аналітикиня Центру політичних досліджень, менеджерка проєктів ГО ААЦ «Львівський регуляторний хаб»;

Микола Щур – заступник міського голови Городка, голова обласної виборчої комісії у 2010–2020 рр.;

Анатолій Романюк – професор, завідувач кафедри політології Львівського національного університету імені Івана Франка, директор Центру політичних досліджень.

 

Попередня домовленість/можлива участь у круглому столі:

Тарас Батенко – народний депутат України, голова депутатської групи «За майбутнє» у ВРУ IX скликання, народний депутат України VIII скликання;

Роман Лозинський – народний депутат України, перший заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

Круглий стіл організовано у рамках «Програми Еразмус+» за напрямом «Жан Моне для вищої освіти» на кафедрі політології (модуль «Політичні інститути та системи в Європі: порівняння і досвід для України» № 101126702) за підтримки Європейського Союзу.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.