Репортаж про міжнародну мобільність студентів культурологів

17.12.2019 | 18:42

Цього тижня студенти-культурологи другого курсу Марія ВитівськаРоман КокотНастя Горлюкова закінчили програму мобільності Еразмус + в Університеті Константина Філософа у Нітрі (Словаччина).

Одразу порада, – не вагатись, а обирати програму Еразмус якомога швидше. Адже це не тільки можливість попрактикуватись у мовах та отримати досвід життя в іноземній країні. Це можливість кинути виклик самому собі – наскільки ти відкритий для нового у світі, стільки світ подарує тобі хороших вражень!

Протягом двох місяців студенти відвідували лекції викладачів за предметами: антична філософія, історія мистецтв (кіно, музика, театр), культурний менеджмент та маркетинг. Усі лекції відбувались словацькою мовою. Але це не стало проблемою, адже студенти також отримали можливість відвідувати курси словацької мови разом з іншими іноземними студентами.

Організовували лекції для словацьких студентів кафедри культурології університету імені Костянтина Філософа: перша з яких була про історію Національного університету імені Івана Франка, філософського факультету та кафедри теорії та історії культури; друга – презентація особливостей української культури в історико-культурологічному контексті; третя – мала форму лінгвістичного воркшопу.

Великою несподіванкою для першопрохідців Еразмусу стали події під назвою “Erasmus Village” та “Nation to Nation”, організованих ESN – Nitra (Міжнародною студентською організацією), де студенти були запрошені разом з іншими учасниками програми Еразмус презентувати специфіку української культури, включаючи танці, українські пісні (сучасні та народні), а також готувати українську їжу.

Також були запрошені відвідати програмний день в незалежному театрі Потон, що у селі Батовце. Разом з вищезгаданою студентською організацією відвідали екскурсію у містечку Комарно та замок у Тренчині. Хоч міста виявились маленькими, але затишної атмосфери в них не забереш.

Завдяки зручному розташуванні міста Нітра, в якому знаходився Університет, та відносно дешевим квиткам на автобуси міжнародного та міжміського сполучення, студенти відвідали не тільки Братиславу, але і Будапешт та Відень.

Словацька культура нам є набагато ближчою, ніж нам здається. Навіть слова деякі є дуже схожі, тому після двох місяців життя словаки стали більш зрозумілими.

Дякуємо кафедрі культурології філософського факультету панові доц. М. Балаю та для пані доц. К. Якубовській за теплий прийом, всебічну допомогу та сприяння навчальному та дозвільному процесу!

Окремо вдячні за можливість презентувати особливості української культури, щоб стати ближчими із своїми сусідами!

Ivan Franko National University of Lviv – International Office