Психологія перемоги

23.03.2022 | 19:48

В цей непростий час робота психологів та психотерапевтів потрібна як ніколи, і надалі потрібна буде ще більше. Зараз на допомогу нам приходять колеги з усього світу, у котрих є досвід роботи в  умовах війни. Результати праці з психологами та психотерапевтами Америки, Європи, Нової Зеландії (Роберт Дилтс, Джудит Делозье, Ричард Болстеда, Мішель Руж, Кімберлі Прогаска, Тереза Сіансіоло, Арт Гізер, Стівен Гілліган, С’юзі Смітт, Брайан Ван Дер Хорст) висвітлила заступниця декана філософського факультету з наукової роботи, докторка психологічних наук, професорка кафедри теорії та історії політичної науки Львівського національного університету імені Івана Франка Наталія Жигайло.

«Ми напрацювали корисні психологічні техніки та деталізували необхідну психологічну допомогу при психотравмах», – зазначає Наталія Ігорівна. Так, американський психолог та психотерапевт (послідовник Мілтона Еріксона) Стівен Гілліган вважає, якщо ми хочемо допомогти комусь із травмою – потрібно почати з себе, із свого власного стану. Учений рекомендує  п’ять кроків, які допомагають зціленню: зібрати свою увагу в одну точку в собі; згадати свої цінності, свою ціль, свої позитивні наміри; налаштуватися на себе, з’єднатися із своїм диханням, медитувати, молитися; роздумувати, що я можу зробити. Стівен Гілліган наводить приклади людей, які пережили війну: священника, який у свій час переносив поранених – для нього це був досвід духовного переходу; лікаря, який працював на фронті, розробив ідею плацебо (не вистачало обезболючого, тож пораненим давав воду з сіллю і казав, що це морфій, і це діяло як знеболююче). Все це механізми зв’язку з життям. При сильному напруженні потерпілого, розблокувати його можливо через зв’язок із кимось рідних; коханої людини; предків; з тим, кому вона симпатизує. Намагатися відчути заземлення та зв’язок із позитивними спогадами (з дитинства, з приємної події). Це приклад простого і сильного ресурсу, який допоможе зцілитися. Шукаємо в минулому, теперішньому і майбутньому зв’язок з позитивним. Стівен Гілліган рекомендує: «Ніколи не дивіться противнику в очі. Ніколи не чіпляйтеся за проблему, бо це вірний спосіб самому стати проблемою. Важливо вірити: «я переможу», «я це зможу»».

Цікавий кейс: колишню прем’єр міністра Ізраїля Golda Meier запитали, з ким вона радиться в проблемній ситуації. Вона відповіла: «з бабусею (якої вже нема) і з внучкою (якої ще нема)». Тобто, зв’язок з минулим теперішнім і майбутнім допоможе нам пройти всі складності життя. Основний меседж Стівена Гіллігана: «Є сила всередині людини, яка більша і глибша, аніж біль!» Шановний Спікер висловив захоплення єдністю нашого народу та прикладом героїзму.

Досвідом роботи психологів та психотерапевтів в умовах війни поділилася С’юзі Смітт, яка розповіла як користуватися мозком в стресових ситуаціях; поділася найбільш робочими і простими інструментами. Понизити рівень стресу можливо за допомогою: дихання по квадрату впродовж хвилини; порухати пальцями на ногах; назвати 5 речей, які оточують; 4 речі, які чуємо; 3 речі, які можна відчути на дотик; 2 речі, які можна понюхати; 1 річ, яку відчуваємо на смак. Техніка 6 секунд: посміхнутися і тим самим розірвати зв’язок із стресом всередині. Стверджувати собі: «мій розум пильний, але тіло розслаблене». Дихати глибоко. Дану техніку можна використовувати для дітей – покращується їхня увага і навчальний процес; під час водіння машини; коли прискорене серцебиття тощо. «Хороших новин по телевізору майже немає, тому в більшості ми буваємо в стресі від перегляду новин» – слушно підмітила Спікерка. Тому «дивлячись телевізор, одразу застосовуйте дану техніку») Буває стрес на певний тон голосу. Простий спосіб позбутися безсоння (коли крутяться думки в голові) потрібно командним голосом сказати собі: «стоп!»(додати знак «стоп» в своїй уяві), глибоко дихати, і сказати собі: «я з усім справлюся».  Поводити очима по кругу – одна із технік позбавлення нав’язливих думок. Правило вісімки, розщеплення травми та інші важливі техніки представила шановна С‘юзі Смітт. Кожну техніку слід повторювати 12, 24, 36 раз.

Психолог та психотерапевт Арт Гізер вважає, що побувавши в оточенні людей, сповнених песимізму і страху, ти дуже швидко стаєш таким самим. І навпаки, варто активувати позитивні емоції, щоб вийти із стану страху. Фахівець навчив працювати з енергією; очищати своє енергетичне поле; керувати своїм внутрішнім духом; зміцнювати свою імунну систему; направляти свою енергію рідним, близьким, кого ви любите. Представлена техніка магніту, за допомогою якої можна очищатися від негативної енергії і притягувати позитивну. Подані цінні рекомендації і техніки віднови внутрішнього стану людини, зокрема, цікава техніка «озеро».

Річард Болстед із Нової Зеландії продовжив ділитися досвідом праці психотерапевта в роботі з психотравмами війни. Представив процес зцілення травми за допомогою техніки швидкого руху очей. Науково підтверджено, що дана техніка працює на рівні ДНК. Майбутні діти народжуються із захисною реакцією на стрес. Цю техніку можна застосовувати при повітряних тривогах та бомбардуваннях як першу невідкладну допомогу. Стійкість (стресостійкість) – важлива цінність. Те, як наш мозок сприймає подію, є складнішим від самої події. Цікавий приклад про мишку, яку при зустрічі піднесла дівчина хлопцеві. На цій основі у нього розвинулася фобія. І хоч миша – як така – ніколи не спричиняла шкоди, але в корі головного мозку відбувалися такі процеси як під час загрози життю.

Спікер також наголосив на важливості техніки «кінотеатр». Методика «хейвенінг» (зона безпеки) також ефективна для посттравматичного синдрому і дозволяє закріпити власну стресостійкість та емоційну сферу, допомагає нашому розумному мозку знову приймати рішення, розслабитися. В цьому процесі використовуємо рухи погладжування (обличчя, плечі, долоні) і мислительні вправи (рахування, наспівування, інші). На завершення повторюємо фрази: «я в безпеці», «внутрішній мир», «спокій». При цьому виділяється серотонін, окситоцин, що знижує напруженість, підвищує відчуття безпеки. Обійми виконують таку ж функцію. Дана техніка діє швидко, просто і ефективно.

Ще однин досвід роботи з психотравмами від  психолога Борислава Хомуленко (Харків). Учений запропонував Еріксонівський гіпноз в роботі з ПТСР. Посттравматичний стресовий розлад – складний психічний стан, який виникає внаслідок травм. Досвід гіпнотерапії є і такий – терапія штучною неправдою заради позитивного результату. Гіпнотерапія Еріксона – психотерапевтичний підхід, який використовує гіпнотичний транс, щоб допомогти пацієнтові використовувати власні психічні асоціації, спогади та життєвий потенціал для досягнення своїх терапевтичних цілей. Гіпноз – це змінений стан свідомості, подібний до сну. Це фіксація уваги на комфортні асоціації. Різновидів входження в транс багато. Є країни, де даний метод застосовують навіть під час хірургічних операцій. Його можна використовувати в час бойових дій; ним можна зняти больовий шок при пораненні, під час обстрілів тощо. Існують чіткі, покрокові рекомендації щодо входження пацієнта в транс. Важливо, з’ясувати що любить робити пацієнт, коли йому було добре (катання на велосипеді, гра на гітарі). Вміння перефокусуватися із стану болю і страждання в стан позитиву; вміння обходити гострі кути для досягнення балансу – мистецтво гіпнотерапії.

Американський психотерапевт Брайан Ван Дер Хорст поділився своїм досвідом праці із травмами під час війни. Спікер наголосив на цінностях, які допомагають вижити в складних умовах. «Секрет мого спокою в тому, що ті небезпечні моменти, в яких я бував – міг їх контролювати (стрибки на глибину)». На війні дещо по іншому. Потрібно виробити стратегію безпеки. Наповнити простір зайнятістю, можна навіть писати статті. З’являється відчуття, що ми керуємо ситуацією. Обговорювати з іншими цінності.  «Гірше уже позаду» – перше заспокоєння. Не вірно говорити: «ви не помрете», вірно казати: «ви будете жити; ви будете почуватися добре і спокійно». Будувати плани на майбутнє: на кілька днів, тижнів, років. Це чинники, які наближають перемогу. Обговорили цікаві кейси, типові приклади, шляхи виходу.

Насамкінець Наталія Жигайло відзначила, що підтвердила собі чіткі переконання у наступних позиціях: «Паніка, страх – вірні супутники ворога та поразки;  віра у перемогу – сильний і мотивуючий чинник перемоги; найпотужнішим ресурсом перемоги є три речі: віра в Бога; віра в себе; віра в свою країну; важливо виконувати свої безпосередні обов’язки; допомагати іншим; повернутися в «навчальний стан розуму»; у стан, в якому ви ресурсні; після темряви ночі завжди наступає світло нового дня!» та вкотре висловила подяку керівництву держави,  військовослужбовцям Збройних Сил України, волонтерам, журналістам, людям доброї волі за героїчну оборону нашої Батьківщини.

Мирного нам неба! Слава Україні! Героям слава!

Пресцентр ЛНУ імені Івана Франка