Науковий семінар кафедри філософії

27.05.2022 | 22:11

27.05.2022 р. на платформі Teams відбулося засідання наукового семінару кафедри філософії. З доповіддю на тему: “Залежності сучасності: між болем і задоволенням” (на основі дослідження Анни Лембке “Дофамінове покоління”) виступила доцент кафедри філософії Откович Катерина Вікторівна. 

Анна Лембке у праці “Дофамінове покоління” зазначає, що сьогодні світ перетворився із середовища нестачі у середовище безмежного багатства, яке ми використовуємо на формування і підтримування залежностей. Залежність визначається як тривале і компульсивне споживання речовини чи нав’язлива поведінка попри згубні наслідки для себе і інших.

Сучасна ситуація відрізняється тим, що збільшується кількість людей зі слабкою залежністю, зокрема тих, у кого майже немає чинників ризику крім легкого доступу.

Наші залежності формуються від бажання отримувати задоволення. Відкриття дофаміну в середині ХХ ст. дозволило дослідити взаємозалежність між задоволенням і болем, оскільки задоволення і біль обробляється в ділянках мозку, які частково збігаються, а також діють на основі механізмів опонентних процесів. Анна Лембке порівнює ці два процеси з терезами, які мають одну важливу властивість.  Їхні шальки повинні залишатися в горизонтальному положенні, тобто суто технічно, в рівновазі.  Вони не люблять надто довго бути перехилені в той чи інший бік. Коли терези схиляються в бік задоволення, то починають діяти потужні механізми саморегулювання для того, щоб знову їх вирівняти, і, напротивагу, приходить відчуття болю.