На філософському факультеті відбулася конференція “Духовність. Культура. Виклики сьогодення”

24.04.2017 | 18:09

21 квітня 2017 року на філософському факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулось відкриття і пленарне засідання Всеукраїнської наукової конференції з міжнародною участю «Духовність. Культура. Виклики сьогодення».
З вітальним словом до учасників конференції звернулась декан філософського факультету Людмила Рижак, яка подякувала усім, хто долучився до організації заходу. Розмірковуючи над основними викликами, які постали перед сучасним суспільством, Людмила Віталіївна виокремила найвиразніші з-поміж них.


«Одним із головних викликів сьогодні є глобалізація, яка ставить перед наукою, освітою, культурою та кожним з нас нові завдання. Другий виклик – це супертехнології, розробка та впровадження яких може нести у собі загрози для суспільства. Ще одним викликом є не прогнозоване утвердження мережевого суспільства, де людина потрапляє у лабіринти комунікацій», – зазначила Людмила Рижак, наголосивши, що науковці повинні докласти усіх зусиль для того, щоб суспільство могло гідно реагувати на усі проблеми сьогодення.
Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Університету Марія Зубрицька зазначила, що у теперішній непростий час потрібно як ніколи активно працювати над розвитком культури й утвердженням духовних принципів функціонування суспільства.


«Ми знаємо як виглядає життєвий простір українського суспільства – це суцільне випробування викликами, це не тільки матриця глобальної ментальності та глобальних процесів, які охопили весь світ, але й локальні виклики, яким ми намагаємося дати належну відповідь. Академічне середовище вимагає рефлексувати, дискутувати щодо цих викликів. Навіть, якщо нас переконують що ми живемо в час постправди, гібридної правди, доданої дійсності, місія науковців й інтелектуалів полягає у тому, щоб шукати істину і виявляти приховану правду. Ми повинні говорити про неї з усією чесністю і відвертістю інтелектуалів», – наголосила Марія Олексіївна.


Під час пленарного засідання професор Марія Кашуба акцентувала увагу на місці людини у масі крізь призму становлення і діяльності окремої особистості. Зокрема, на думку дослідниці, проблема становлення особистості полягає у тому, щоб «бути самим собою у кожній діяльності, бути людиною, яка живе в людському вимірі, діє за законами краси, любові і милосердя, відповідально зберігаючи й утверджуючи українську гідність як вияв своєї істинної сутності».


Про проблематику релігійних і позарелігійних контекстів нової духовності розповіла доктор філософії Жешувського університету Беата Гузовська, а завідувач кафедри психології, професор Софія Грабовська акцентувала увагу на діагностиці культурного капіталу особистості у психології.
Проблематику співвідношення соціокультурних викликів та освіти розкрив завідувач кафедри культурології та філософії Національного університету «Острозька Академія», професор Микола Зайцев. Зокрема, професор висловив переконання, що творення духовності або ж відсутність цього процесу простежується на прикладі освіти. «Сучасний соціум стоїть перед вибором фундаменталізації чи функціалізації освіти. Проблема соціокультурної ролі – це вибір чи ми збираємося бути «етнографічним матеріалом» для чиїхось цивілізаційних побудов чи станемо вільними актором історичної драми. У цій ситуації саме класичний університет повинен давати відповідь на виклики часу», – зазначив науковець.


Завідувач кафедри теорії та історії культури філософського факультету Львівського університету Ольга Сінькевич проаналізувала процес трансформації сучасної масової культури, зосередивши увагу на концептах масовізації, демасовізації і надмасовізації.


Додамо, що після пленарного засідання конференція продовжила роботу за такими напрямами: культура в добу глобальних викликів та відповідей, етичний вимір сучасної соціокультурної дійсності, релігія в сучасному світі.