Конференція пам’яті професора Валерія Денисенка

11.12.2021 | 19:46

                       

 

10 грудня 2021 року в онлайн-форматі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «VIIІ Методологічні читання – Розвиток політичної науки в Україні: сучасні методологічні тренди та практичні виміри (пам’яті професора Валерія Миколайовича Денисенка)». Організатор події – кафедра теорії та історії політичної науки філософського факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Відкрив конференцію завідувач кафедри теорії та історії політичної науки Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор політичних наук Геннадій Шипунов, подякувавши учасникам за небайдужість, залученість та зацікавлення проблематикою, а також побажав усім успішного проведення заходу.

Із вітальним словом до присутніх звернувся Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, член-кореспондент НАН України, доктор філософських наук, професор Володимир Мельник. Він привітав учасників конференції та відзначив, що такі методологічні читання є дуже знаковою та актуальною подією. Також Володимир Петрович із теплом пригадав співпрацю із Валерієм Миколайовичем та побажав його послідовникам подальшого успішного продовження справи вчителя.

Декан філософського факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидатка філософських наук Людмила Рижак також привітала учасників конференції та відзначила, що кафедра теорії та історії політичної науки гідно продовжує справу професора Валерія Миколайовича Денисенка.

Заступниця декана філософського факультету з наукової роботи, докторка психологічних наук, професорка кафедри теорії та історії політичної науки Львівського національного університету імені Івана Франка Наталія Жигайло ознайомила учасників конференції із багатогранним професійним шляхом Валерія Денисенка та детально розповіла про вагомі здобутки його кафедри. «Світла пам’ять про Валерія Миколайовича – назавжди в наших серцях. І найкращий дар, який можна присвятити науковцю, це розвиток його рідної кафедри теорії та історії політичної науки, яка зараз має високі наукові показники. Важливим дарунком для Валерія Миколайовича є його випускники, вихованці, є продовження його вчення. А понад усе – те, що колектив кафедри є дружнім і одностайним, де кожен поважає та підтримує один одного, де панує атмосфера любові і пошани, де, в честь пам’яті свого колеги, приятеля, керівника, учителя, твориться наука, пишуться книги, проводяться численні наукові заходи, звучить задушевна пісня і тиха щира молитва. Дуже дякую Вам за це, дорогі Колеги», – наголосила Наталія Жигайло.

Після вітальних слів конференцію своїми доповідями продовжили дослідники з різних куточків України (науковці зі Львова, Ужгорода, Івано-Франківська, Луцька, Чернівців, Вінниці, Тернополя, Одеси, Києва, Дніпра, Херсона та Запоріжжя) та з-за кордону (представники Інституту міжнародних відносин та публічних політик Університету Яна Кохановського в Кельцах). Робота конференції відбувалась за такими напрямами: теорія та історія політичної науки; політичні інститути та процеси; політична культура та ідеологія; етнополітологія; міжнародні політичні процеси; політичні виміри державного управління: теоретичні принципи та прикладні аспекти. У їхніх рамках дослідники обговорили питання, пов’язані з актуальним станом розвитку політичної науки в Україні та світі.

Валерій Миколайович Денисенко (31.05.1955–15.10.2019) – професор, доктор політичних наук, завідувач кафедри теорії та історії політичної науки філософського факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Видатний український науковець, політолог та філософ. Один із засновників Львівської школи політичної науки. Досліджував проблеми філософії політики, теорії систем, політичної аксіології та антропології. Автор 14 монографій, 6 підручників, 5 навчальних посібників, а також понад 120 наукових статей та понад 170 тез доповідей на конференціях. Під його керівництвом було захищено десятки кандидатських та докторських дисертацій. Більшість з його учнів продовжують розвивати політичну науку не лише на теренах Львова та області, а й усієї України.