26-27 січня відбувся Перший міжнародний форум політологів в Україні

02.02.2024 | 20:44

Перший міжнародний форум політологів в Україні був організований Центром політичних досліджень і кафедрою політології Львівського університету у партнерстві з університетами з країн Вишеградської групи.

👥 Загалом до Форуму долучилося понад 120 учасників особисто і ще щонайменше 30 через платформу Zoom. Нам на одному майданчику вдалось зібрати разом науковців, дослідників й освітян зі всієї України, з Литви, Ізраїля, Чехії, Польщі, Словаччини, Угорщини тощо.

🌍 Кожна з панельних дискусій Форуму висвітлила окремий блок питань, які стосуються становлення, перебігу чи то розвитку політичної науки і практики в країнах Вишеградської четвірки, Україні й загалом у Європі і навіть світі. Окрім того, було розглянуто системи безпеки, зроблено акцент на статистичних даних, в тому числі виборчих, а також на тому, як вони транслюють динаміку змін внутрішньої національної ситуації.

Панельна дискусія 1 (26 січня) Тенденції, інновації та проблеми розвитку політичної освіти і науки в країнах Вишеградської четвірки й Україні
Воркшопи (26 січня) Формування і використання баз даних про вибори в країнах Вишеградської четвірки: досвід для України
Панельна дискусія 2 (26 січня) Європейська, регіональна та національна безпека в контексті російсько-української війни
Панельна дискусія 3 (27 січня) Хід і наслідки політичної трансформації в країнах Вишеградської четвірки до та після вступу в ЄС: досвід для України
Панельна дискусія 4 (27 січня) Партійно-виборчий та інституційний дизайн в країнах Європи й Україні: спільне та відмінне

 

🌐 Надзвичайно важливо в розрізі того, що наразі наша держава перебуває у воєнному стані, побачити та почути колег з-за кордону. Їхня присутність стала доказом того, що Україна не існує поза увагою міжнародної спільноти, а представники академічних кіл ЄС зацікавлені у підтримці наших освітніх інституцій і вітчизняної науки. Вдячні експертам за їх доповіді.

📢 Радіємо тому, що більшість авдиторії Форуму склали наші українські теоретики і практики в галузі політичної науки. Ваша безперервна дослідницька діяльність та її поширення серед громадськості дозволяє по-новому подивитись на всі ті державні та суспільно-політичні механізми, які є на шляху трансформації, особливо з 2014 року.

🏛️ Одним із найбільш вагомих висновків Форуму є усвідомлення невід’ємної ролі наукової когорти в русі держави до нових сходинок розвитку. Окрім нових знань, обміну досвідом, запеклих наукових дискусій, ми хотіли подарувати учасникам можливість очного спілкування. А Будинок вчених додав особливої атмосфери нашій події. Сподіваємось, нам вдалося задовольнити всі очікування!

 

Перший міжнародний форум політологів в Україні є частиною проєкту “Інновації у політичній практиці та науці Вишеградської четвірки й України: довоєнний, воєнний та євроінтеграційний контексти” в рамках “Гранту Вишеград+” (№ 22230095) від Міжнародного Вишеградського Фонду. Цей проєкт спрямований на об’єднання політологів, дослідників і практиків з різних країн, щоби вивчати й обмінюватися досвідом у галузі політичної науки. Результати проєкту сприятимуть розвитку освіти й спроможності, зміцненню професійних мереж, підтримці мобільності дослідників, викладачів і практиків у сфері політичної науки для обміну передовим досвідом між країнами Європи й Україною, зокрема на шляху її модернізації, демократизації та інтеграції у Європейський Союз.

🤝 Організатор Форуму та виконавець проєкту: Центр політичних досліджень🔗 Партнери проєкту:

🌐 Офіційна веб-сторінка проєкту: https://post-ua.info/visegrad-grant

Проєкт фінансується урядами Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини через Вишеградські гранти Міжнародного Вишеградського Фонду. Місією Фонду є просування ідей сталого регіонального співробітництва у Центральній Європі.