9 грудня Навчальна лабораторія при кафедрі психології запрошує на майстер-клас «Соціодрама як метод оздоровлення суспільства»

05.12.2016 | 16:46

Соціальна напруга у сучасному світі є надзвичайно високою. Швидкий темп життя, могутній інформаційний потік, висока конкуренція за ресурси вимагає від людей не тільки особистісних розвинутих навичок подолання стресу, а і додаткових інструментів соціотерапії, тобто інструментів оздоровлення суспільства. Необхідні інструменти виявлення і подолання соціальних конфліктів, що виникають між людьми на рівні між групових і міжкультурних відносин. Одним із таких інструментів є соціодрама.

Соціодрама (англ. sociodrama) — метод дії, що полягає у драматургічному моделюванні проблемних соціальних ситуацій з метою зниження соціальної напруженості та групового протистояння, розв’язання міжгрупових конфліктів, подолання наслідків колективних травм та вирішення інших соціальних завдань.

Соціодрама має прикладний характер, у фокусі завжди теми, які актуальні до конкретної спільноти, конкретної групи. Дія направлена не на особистість як таку, але залучає представників різних соціальних підгруп, стосунки між якими ускладнюються на межі розділу: батьки-діти, керівництво-підлегли, політики-електорат, жінки-чоловіки, містяни-туристи, католики-православні, центр-провінція, тощо. Опрацьовується тема, яка відповідає інтересам конкретних представників конкретних соціальних підгруп, які зібралися в одному залі, в одній аудиторії. Дія моделюється як рольова гра, тобто за рахунок спеціальних засобів стає керованою, на відміну від зіткнень, які мають місце у житті. У такому форматі люди мають можливість почути один одного, розділити свої почуття, дуже різні, і разом шукати адекватну відповідь викликам, що ставить нам сучасне життя.

Соціодрама має значний потенціал, тим більше, що застосовується в різних країнах з другої половини XX століття. В Україні соціодраматичні дослідження вже мають місце, але поки не набули широкого застосування. Запрошуємо до знайомства с соціодрамою тих, кого цікавить прогресивний інтерактивний метод, прикладний до соціальної тематики. Тему роботи запропонує аудиторія.

Спікер заходу: Ступак Олена – голова секції психодрами УСП, навчаючий тренер УСП за напрямком психодрама, реєстровий психотерапевт за стандартами підготовки ЄАП/УСП. Має значний досвід проведення малих і великих груп, активно використовує соціодраматичний підхід у роботі з громадськими організаціями, соціальними проектами та різними соціальними групами.

Організатор: Навчальна лабораторія кафедри психології ЛНУ ім. І. Франка.

Час: 9.12.16 о 18.30.

Місце: ауд. 220, гол. корпус ЛНУ ім. І. Франка.

Детальніше про подію: https://www.facebook.com/events/1046218702167230/

09-12-16-o-18-30