16 січня 2024 р. відбувся круглий стіл на тему: «Права та можливості мігрантів з України у країни Вишеградської групи (V4)»

18.01.2024 | 23:22

Результати круглого столу катедри політології  «Права та можливості мігрантів з України у країни Вишеградської групи (V4)»

16 січня 2024 р. відбувся Круглий стіл на тему: «Права та можливості мігрантів з України у країни Вишеградської групи (V4)», який був організований кафедрою політології у рамках її партнерства в проєкті “Гуманітарна допомога та розширення можливостей українців, які приїжджають до країн Вишеградської четвірки – хороші практики”, що співфінансується урядами Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини через Вишеградські гранти Міжнародного Вишеградського фонду. Місією Фонду є просування ідей сталого регіонального співробітництва у Центральній Європі.

Вторгнення росії в Україну у 2022 р. змусило мільйони людей тікати із зони бойових дій. Початок конфлікту в Україні мав вагомий вплив на різні аспекти політичного, економічного і соціального життя. Особливо помітні зміни сталися в міграційній ситуації, як в самій Україні, так і в країнах Європейського Союзу, включаючи країни Вишеградської четвірки. Такий безпрецедентний наплив біженців, пов’язаний із війною, породжує серйозні питання щодо майбутнього розвитку подій та викликів, пов’язаних із присутністю українських громадян у цих країнах, а зокрема:

  • чи змогли українські мігранти інтегруватись у тих країнах, де вони перебувають?
  • чи захищені їхні права?
  • з якими психологічними проблемами стикаються мігранти?
  • як впливають українські мігранти на ринок праці?
  • які перспективи та механізми повернення українців?

Звісно, питань є значно більше і всі вони безпосередньо чи опосередковано впливатимуть на політичні, економічні й соціальні процеси як приймаючих держав, так і України. Власне цим і була зумовлена доцільність проведення круглого столу й обговорення окреслених та пов’язаних питань у фаховому середовищі. До участі у круглому столі були запрошені науковці, фахівці у сфері міграційних процесів  інші зацікавлені.

  • Розпочався Круглий стіл з виступу Тараса Подвірного, який є представником уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Львівській області. Подвірний Т. наголосив на тісному зв’язку Офісу омбудсмена України з аналогічними в країнах Вишеградської четвірки та Європейського Союзу, зокрема Італії та Німеччини, щодо вирішення проблем, які виникали з українськими дітьми, які перетинали кордон без батьків та інших ситуацій, що потребували швидкої реакції та вирішення. Професор кафедри соціології Черниш Н.Й. розглянула хвилі міграційних процесів з України, наголосивши на специфіці останньої хвилі воєнної міграції та вказавши на її можливі наслідки. Також експертка акцентувала увагу в обговорені на мотивах міграції українців  і процесі їх повернення, що пов’язаний, перш за все, з   термінами закінчення і результатами війни росії в Україні. Цю думку продовжила доцент кафедри психології Дідковська Л.І. зробивши наголос на психологічних аспектах міграції і окресливши тенденції  повернення українських мігрантів в Україну в залежності від тривалості військових дій. Велике зацікавлення викликала тема освіти дітей мігрантів в країнах Вишеградської четвірки і проблеми пов’язані з навчанням. Саме про зазначені проблеми наголошували експерти з Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Горда О. та П’ятковська О. При обговоренні цього аспекту  експертка, керівниця офісу Міжнародного фонду «Відродження» О. Дащаківська  підняла питання інтеграції українських мігрантів у країнах-реципієнтах і вказала на важливу роль державних органів, органів місцевого самоврядування та неурядових організацій в цьому процесі і потребі налагодження контактів активної співпраці між ними. Експертом В. Гнатюком (Міжнародний інститут освіти, культури і зав’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка»),  також наголошувалось на освітніх і кваліфікаційних навичках українських мігрантів і процесі працевлаштування та   не відповідності їх місця роботи реальній кваліфікації. Розглядалися мотиви, які лежать в основі або подальшої інтеграції мігрантів, або повернення їх після закінчення війни на батьківщину.
  • В результаті проведеного Круглого столу були зазначені певні перспективи адаптації частини мігрантів в країнах-реципієнтах та можливі умови та мотиви повернення частини мігрантів в Україну при накладанні об’єктивних і суб’єктивних умов, таких як термін закінчення війни ( тобто безпека), наявність житла та роботи.