9 листопада 2019 р. відбулася Четверта Міжнародна наукова конференція «Політичні партії і вибори: українські та світові практики» (пам’яті Юрія Романовича Шведи)

12.11.2019 | 08:52

9 листопада 2019 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася Четверта Міжнародна наукова конференція «Політичні партії і вибори: українські та світові практики» (пам’яті Юрія Романовича Шведи). Цьогоріч наукове зібрання фахівців-політологів проходило в рамках проекту «Удосконалення методів та інструментів політології в Україні: вплив університетів країн Вишеградської четвірки» за фінансової підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду.

У конференції взяли участь провідні вчені та практики у сфері політології з різних куточків України та з-закордону. Загалом програма наукового форуму передбачала 60 ґрунтовних доповідей про ключові проблеми виборчого процесу, розвиток політичних партій та сучасні виклики у політичному житті України і світу.

Перед початком заходу учасники конференції вшанували хвилиною мовчання пам’ять Юрія Шведи (1964-2016 рр.) – українського політолога, партолога і псефолога, теоретика та практика, багатолітнього науковця кафедри політології ЛНУ ім. Івана Франка.

Привітав учасників конференції проректор з наукової роботи Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Роман Гладишевський. Зокрема, Роман Євгенович відзначив важливість збереження і помноження наукових напрацювань Юрія Шведи та актуальність винесених на обговорення конференції питань: «Широкий кругозір та розуміння ключових суспільно-політичних процесів, які демонстрував Юрій Шведа, нам гостро потрібні зараз – у час, коли політичне і суспільне життя України постійно зазнають турбулентностей і змін. Відтак, ми віримо, що нове покоління політологів, експертів, журналістів, політиків, вихованих за безпосередньої участі Юрія Шведи, зробить визначний внесок у становлення сильної та успішної України».

Також із початком роботи конференції присутніх привітали головні організатори заходу, представники кафедри політології – завідувач кафедри Анатолій Романюк і доцент Віталій Литвин.

Після урочистого відкриття робота конференції продовжилася у трьох секціях, основними тематичними засадами яких були: особливості аналізу та зміни виборчих преференцій під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні; електоральні процеси і трансформації в країнах Вишеградської групи й інших країнах Центрально‐Східної Європи та світу; динаміка розвитку партійних і виборчих систем в Україні, країнах Вишеградської групи й інших країнах світу.