Кафедра політології запрошує до участі в програмі “Україна в сузір’ї Європи”

05.02.2024 | 12:30

🌍 Упродовж 2024 р. Представництво Європейського парламенту в Польщі, Інститут суспільних наук Вроцлавського університету, кафедра політології Львівського національного університету імені Івана Франка, громадська організація “Центр політичних досліджень. Львів” та Інститут прав мігрантів планують реалізувати проєкт “Україна в сузір’ї Європи”. Його метою є надання українським викладачам, журналістам та працівникам державної і місцевої влади знань щодо діяльності європейських інституцій, засад функціонування правової системи ЄС, етапів та викликів, які стоять перед Україною на етапі євроінтеграції, в тому числі проблемних питань з погляду України на етапі переговорів.

👥 Проєкт буде реалізовано від лютого до червня 2024 р. в онлайн форматі. У його рамках буде проведено 15 півторагодинних зустрічей із учасниками проєкту згідно з затвердженим планом. Всі заняття будуть вестись спеціалістами і практиками (дипломатами, які проводили переговори Польщі під час євроінтеграції, діючими працівниками інституцій, а також дослідниками та викладачами) англійською мовою. Зокрема, заняття будуть проводити:

  • amb. Jan Truszczyński – у 1996-2001 рр. був послом Польщі в ЄС. Від грудня 2001 р. і до липня 2003 р. був представником уряду Польщі з питань проведення переговорів про вступ Польщі до ЄС;
  • amb. Marek Prawda – посол Республіки Польща у Швеції (2001-2005 рр.), Німеччині (2006-2012 рр.), постійний представник Польщі при ЄС (2012-2016 рр.), член Європейської Комісії, а з 2024 р. – державний секретар Міністерства закордонних справ Республіки Польща;
  • Magda Buchowska – прес-секретар Президента Європейської ради;
  • Leszek Gaś – директор Бюро Європейського парламенту у Вроцлаві;
  • рrof. Jan Barcz – завідувач кафедри міжнародного права та права ЄС у Колегіумі права Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie, дипломат.

Всі заняття будуть записуватись. Окрім того, матеріали будуть перекладені українською мовою та доступні для учасників. Всі учасники отримають сертифікати.

 

📢 Заняття будуть охоплювати два блоки питань і проблем:

Блок 1 буде націлений на питання, які стосуються сутності функціонування ЄС, в тому числі діяльності головних інститутів, правових засад і системи прийняття рішень. Це, зокрема, будуть питання про: засади функціонування головних інститутів ЄС (Європейська Рада, Рада ЄС, Комісія ЄС, Європейський парламент) та спосіб прийняття рішень; правову систему ЄС (в тому числі прийняття рішень Судом ЄС); дотримання принципів демократії, права і прав людини; принципи збереження національної ідентичності країнами-учасниками з особливим наголосом на дотриманні мовного розмаїття, ролі національних мов і перекладу; адміністративну культуру інститутів ЄС.

Блок 2 буде присвячено питанням, пов’язаним із процесом інтеграції, в тому числі найбільш важливим з погляду майбутнього членства України в ЄС, зокрема господарським питанням. У цій частині також буде представлено досвід Польщі під час проведення переговорів про вступ в ЄС. Сфера піднятих/реалізованих питань буде стосуватися: етапів долучення держави до структур ЄС; критеріїв, які висуватимуть перед державами кандидатами, й оцінки результатів органами ЄС з урахуванням зовнішніх і внутрішніх чинників, які здатні обмежувати динаміку інтеграції (на прикладі досвіду Польщі); міжінституційних відносин ЄС і країн-кандидатів (з урахуванням досвіду Польщі); головних економічних шансів, бар’єрів та викликів, пов’язаних з участю у спільному ринку, з конкретним аналізом політики конкуренції та суспільної допомоги; функціонування структуральних політик; функціонування аграрної політики; функціонування простору свободи, безпеки і справедливості (з особливою увагою на питання подолання корупції та організованої злочинності); подолання дезінформації.

 

🌐 Програма “Україна в сузір’ї Європи” розрахована на 30 учасників, які пройдуть попередній відбір. Перевага буде надаватись викладачам у сфері політичної науки, котрі працюють в закладах вищої освіти. Водночас передбачене обмежене залучення журналістів, представників державних установ й органів місцевого самоврядування як учасників програми.

 

🔗 Для того, щоби подати свою заявку на участь у програмі і пройти відповідний відбір, Вам потрібно заповнити реєстраційну форму за наступним посиланням.

 

Якщо у Вас є додаткові запитання, звертайтесь до завідувача кафедри політології, професора Анатолія Романюка (anatoliy.romanyuk@lnu.edu.ua).