Новини міжнародної співпраці кафедри психології

06.09.2024 | 12:01

19-25 серпня 2024 року професор кафедри психології Інна Галецька і доцент кафедри психології Марина Кліманська в рамках спільного проекту з Університетом Даларна «Сексуальне та репродуктивне здоров’я і права молоді у воєнний час та в період повоєнного майбутнього: освіта та промоція» пройшли стажування у Швеції. Програма стажування передбачала знайомство з центрами по роботі з молоддю, в яких надають психологічну допомогу та соціальну підтримку. В рамках програми стажування відвідали Реабілітаційний центр для осіб, які постраждали від війни та тортур, Національний центр захисту жінок від насильства, забезпечення їхніх прав та безпеки Університету Уппсала, центр по наданню допомоги особам, які мають досвід сексуальної експлуатації чи стали жертвами торгівлі людьми МІКА, клініку RFSU, яка займається просвітою та психологічною допомогою у сфері репродуктивного та сексуального здоров’я, а також стали учасниками тренінгу просвіти здоров’я за методологією «рівний-рівному».

Стажування у Швеції надало можливість ознайомитися з сучасними методами психологічної допомоги та соціальної підтримки, а також отримати нові знання з роботи з молоддю в умовах кризових ситуацій. Програма дозволила вивчити практики реабілітації осіб, які постраждали від війни та насильства, а також ознайомитися з ефективними стратегіями в галузі сексуального та репродуктивного здоров’я.

Особливу цінність мали підходи, спрямовані на створення довірчих відносин між молоддю та фахівцями, що сприяє покращенню взаємодії та підвищенню рівня поінформованості. Отримані знання та практики будуть корисними для вдосконалення навчального процесу та реалізації соціальних проектів на кафедрі психології.

Спільний проект кафедри психології Львівського національного університету імені Івана Франка та Університету Даларни, Швеція (Dalarna University) фінансується Шведським інститутом (ШІ) (The Swedish Institute, SI) у рамках Програми ШІ Добросусідство країн Балтійського моря (SI Baltic Sea Neighbourhood Programme). Це перший проєкт на філософському факультеті, що відкриває можливість чотирнадцяти студентам ОП «Психологія» пройти повноцінну програму курсу європейського університету і одержати сертифікати Університету Даларни на 7,5 кредитів. Навчання відбувається англійською мовою у дистанційному форматі. Програма включає поглиблення знань з біопсихосоціальних аспектів репродуктивного здоров’я в умовах війни та знайомство з європейськими демократичними цінностями й громадянськими правами. Участь у програмі дає студентам доступ до європейського університетського досвіду, що сприяє розвитку їхніх професійних і дослідницьких навичок. Міжнародні проекти також відкривають можливості для обміну знаннями та ідеями, формування міжнародних зв’язків та знайомства з новітніми тенденціями в психології. Окрім навчання, студенти беруть участь у спільних дослідженнях щодо репродуктивного здоров’я в умовах війни та міжкультурного аналізу соціально-психологічних аспектів цієї тематики. Програма допомагає розвивати міжкультурну компетентність, міжособистісні навички та мовну підготовку, що сприяє їхньому професійному та особистісному зростанню.