Відбулася Міжнародна наукова конференція «Глобальні трансформації у сфері культури: виклики сьогодення»

31.10.2021 | 21:51
29-30 жовтня 2021 р. відбулася Міжнародна наукова конференція «Глобальні трансформації у сфері культури: виклики сьогодення». Захід організований кафедрою теорії та історії культури філософського факультету Львівського університету разом з Інститутом філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Науковим товариством ім. Шевченка, Західним науковим центром, а також у співпраці з польськими, чеськими, словацькими, іспанськими науковими установами.
Конференція відбулася в онлайн-форматі з дотриманням усіх карантинних норм.
Розпочала конференцію і виступила з вітальним словом д. ф. н., проф., завідувачка кафедри теорії та історії культури Марія Павлівна Альчук. Наголосила, що проведення конференції співпало з відзначенням ювілейних подій: 360-ліття з часу заснування Львівського університету та 30-річчя філософського факультету і кафедри теорії та історії культури.
Привітав учасників наукового заходу Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, д. ф. н., проф. Володимир Петрович Мельник, і зазначив, що окреслені на конференції проблеми є надзвичайно важливі: питання культурної пам’яті та ідентичності, науково-технічного поступу і діалогу культур, європейської цивілізації та ролі Університету в ній.
На пленарному засіданні виступили також проф. Наталія Кривда з доповіддю про перспективи і виклики глобалізації культури, проф. Марія Кашуба – про пошуки української ідентичності в контексті глобальних трансформацій, проф. Петро Петровський – про формування науково-методологічної культури.
Учасники конференції обговорювали
проблеми національно-культурної ідентичності та пам’яті в контексті глобалізації, питання релігії і релігійної культури, мистецької спадщини та питання гуманітарної освіти в сучасних умовах. Зокрема, проф. Пйотр Ференські розкрив футурологічні ідеї Е. Тоффлера в контексті пандемії, проф. Микола Зайцев осмислив проблему збереження культурного розмаїття, доц. Ореста Лосик розмірковувала про семіолінгвістичну природу дискурсу, доц. Валерій Стеценко актуалізував проблему аскетично-споглядальної традиції в українській релігійній думці, доц. Оксана Ференц – про пам’ять та емоції між минулим і майбутнім, доц. Наталія Дуда – про традиційну побутову культуру українців в епоху глобалізації.
У межах роботи конференції відбувся Круглий стіл на тему «Культурологія: від теорії до практики». Учасники Круглого столу під модеруванням Оксани Дарморіз обговорили актуальні проблеми сучасної культури у ланцюгу наука-освіта-практика. Тетяна Продан порушила питання університетської культурологічної освіти як підґрунтя для фахової реалізації в державних інституціях і не тільки. Уляна Севастьянів зупинилася на проблемі перспектив релігієзнавчої науки. Богдана Брилинська розмірковувала про культуролога як громадського діяча. Михайло Кобрин висвітлив питання культурного менеджменту як теорії та практики (і навпаки). Ляна Мицько окреслила роль Муніципального мистецького центру як майданчика для комунікації культурних середовищ та містян на ґрунті культури.
     
Учасники Круглого столу акцентували, що університети не лише творять наукове підґрунтя для теоретичного осмислення культурних явищ, але й формують фахівців, практиків, менеджерів культури, а також задалися питанням наскільки готові університети до нових викликів сучасного глобалізованого світу, соціальних, технічних та інформаційних змін у сфері культурологічної науки та освіти.
Учасники конференції плідно попрацювали, виголосили ґрунтовні доповіді, обмінялися думками, подискутували, накреслили подальші перспективи для наукової співпраці.
Текст і світлини – доц. Ольга Ліщинська.