Лекція про Львівську філософську школу

09.11.2016 | 16:22

8 листопада о 15:05 на кафедрі теорії та історії культури розпочалася лекція доктора філософії, ад’юнкта кафедри логічної семіотики інституту філософії Варшавського університету Степана Іваник. Слід зазначити, що лектор – випускник філософського факультету Франкового університету у Львові і для нього ця лекція була дуже приємною нагодою побувати у рідних академічних стінах.

Приємною несподіванкою і значною подією для кафедри теорії та історії культури стала присутність також професора Яна Воленського, який належить до класиків польської філософії та дослідників діяльності Львівсько-Варшавської філософської школи на чолі із Казимиром Твардовським.

Лекція містила кілька важливих моментів – загалом було окреслено особливості філософської освіти у Львові та історії осередку, який заснував і курував впродовж своєї викладацької діяльності Казимир Твардовський. Обговорено було ситуацію тогочасся (міжвоєнного періоду) у Львові, атмосферу взаємодії, яку різні дослідники визначають як “мульти-” або “полі-” культурною.

Згодом док. Степан Іваник розповів про українців, які були учнями Твардовського або відвідували його філософські семінари.

20161108_152530

Більше про професора Яна Воленського і його публікації можна прочитати на сторінці у Вікіпедії: https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Wole%C5%84ski

Також з дозволу Степана Іваника, розміщуємо деякі із його статей, присвячених особливостям філософії у Львові.

Польською мовою:

Українські філософи на ламах „Ruchu Filozoficznego” в 1911-1939 рр.

Українці у школі Львівсько-Варшавській.

Українською:

Аналіз поняття психологічної основи почувань Степана Балея.